جهیزیه یکی مفهوم ایرانی است که ریشه در فرهنگ مردم ایران دارد. اینکه برای سهولت آغاز زندگی دو جوان کارهایی صورت گیرد و در تهیه لوازم اولیه زندگیشان یاری شوند. اصولا و بر اساس قانون تهیه جهیزیه بر عهده هر دو خانواده میباشد، اما در عرف ایرانی بیشتر آن را خانواده عروس تهیه میکند تا باری از دوش داماد که بقیه کارها بر عهده اوست، برداشته شود که این همکاری در کمک کردن به شکل گرفتن زندگی جدید ، به نزدیکی بیشتر خانواده های دو طرف نیز منجر میشود. معمولا چند ماه مانده به مراسم عروسی، خرید جهیزیه توسط خانواده عروس آغاز میشود. در خرید جهیزیه بهتر است سلیقه روز را در نظر داشته باشیم، وقت کافی بگذاریم و بودجه کافی در اختیار داشته باشیم. در خرید ها باید برنامه ریزی داشته باشیم و با توجه به بودجه مان ، خریدها را برا اساس اهمیت و ضرورت اولویت بندی کنیم.
مشورت کنید؛ قبل از خرید کالاهای مهم و اساسی باید به اندازه کافی تحقیق و پرس و جو کنیم، برندهای مختلف را ببینیم و پشتیبانی ، ضمانت و خدمات پس از فروش را در نظر داشته باشیم. همچنین میتوانیم از آشنایانی که قبلا از آن وسایل استفاده کرده اند کیفیت آنها را جویا شویم. حواستان باشد در دام تبلیغات نیوفتید.
یک لیست داشته باشید؛ برای اینکه خرید ها منظم و با برنامه باشند و چیزی از قلم نیوفتد و دچار سردرگمی نشوید، بهتر است فهرستی از اقلام مد نظر تهیه کرده و در دسته های مختلف بر اساس اولویت قرار دهید. مثلا وسایل آشپرخانه، وسایل اتاق نشیمن، اقلام اتاق خواب و سایر گروه بندی ها که میتواندی مطابق نظر خودتان انجام دهید. این فهرست کمک میکند همه چیز حساب شده انجام شود ، وسایل با کیفیت تری تهیه شود و چیزی فراموش نشود. ضمنا در تهیه لیست هم تا میتوانید مشورت کنید و سپس تصمیم بگیرید.
خرید ها را زمانبندی کنید؛ خانواده هایی که دختر در شرف ازدواج دارند یا اصطلاحا دخترشان دم بخت است معمولا برای تهیه جهیزیه از چند شال قبل دست بکار میشوند. خوبی اینکار این است که چون خرید ها در چند سال تقسیم میشوند فشار مالی زیادی به خانواده وارد نمیشود و این پروسه با خیال راحت تر دنبال میشود. اما از این جهت که بعد از چند سال ممکن است یک وسیله قدیمی شده و یا وسایل جدیدتری جایگگزین آن شوند میتواند دلسرد کننده باشد. بنابراین باید در خرید ها نهایت دقت را داشته باشید و اقلام خریداری شده مقطعی نبوده و قابیلت استفاده بالا داشته باشند. البته برخی وسایل را هم میتوان بدون خریدن در داخل منزل تهیه کرد، کاری که معمولا مادران در حد توان انجام میدهند، مانند دوختنی ها.
نگاهتان به خودتان باشد؛ همانطور که توضیح دادیم جهیزیه سنت پسندیده ایست که به جهت کمک به زوجین برای تشکیل زندگی مشترکشان شکل گرفته است. اما اتفاقی که طی سالیان اخیر این سنت را تحت الشعاع قرار داده است فراموش کردن اصل آن است؛ اینکه اصولا چرا جهیزیه تهیه میکنیم. متاسفانه امروزه همه دنبال چشم و هم چشمی هستند و میخواهند به هر قیمتی شده وسایل گرانتر را خریداری کرده و به نمایش بگذارند تا به این شکل خود را بالاتر نشان دهند، غافل از اینکه از این رهگذر خود عروس و داماد هم در همان ابتدای زندگی به خاطر این چشم و هم چشمی ها دچار مشکل میشوند. بنابراین به هیچ وجه اسیر این تله ها نشوید و حواستان باشد نهایتا بار هزینه ها بر دوش خود شما خواهد افتاد. پس بودجه ای که در اختیار دارید را در نظر داشته باشید و از فرهنگ و عرف خود پیروی کنید. یادتان باشد این به زندگی شما مربوط است، نه کس دیگر.
در آخر برای خرید جهیزیه این توصیه ها را در نظر داشته باشید:
. یک لیست از خرید ها و دسته بندی های انجام شده بر اساس اولویت داشته باشید.
. برای خرید وسایلی که از اهمیت بالایی برخوردارند مشورت گرفته و تحقیقات انجام دهید.
. به هیچ وجه گرفتار تبلیغات نشوید.
. لوازم ضروری را خریداری کنید.
. از چشم و هم چشمی دوری کنید.
. نگذارید دیگران در خرید ها دخالت کنند، باید نظر عروس مبنای کار باشد.
. ابعاد خانه ای که قرار است وسایل در آن استفاده شود مد نظرتان باشد.
. تابع بودجه ای که دارید باشید و به کسی فشار نیاورید.
. فکر نکنید جهیزیه بیشتر و لوکس تر، ضامن خوشبختی شماست.