همه بر این باوریم که در ازدواج، عشق و علاقه بین زوجین اولین و مهمترین فاکتور برای موفقیت در زندگی مشترک است؛ عشقی که برای سالیان دراز میتواند متضمن دوام رابطه زن و مرد باشد. اما در کنار علاقه قلبی، باید سلامت جسمی و بدنی طرفین را برای داشتن خانواده سالم و جلوگیری از آسیب های بعدی سنجید. به همین منظور ، تعدادی آزمایش قبل از ازدواج برای زوجین تجویز میشود تا بیماری ها و موارد احتمالی که میتواند روی سلامت زندگی آنان و فرزندان آینده شان تاثیر بگذارد، شناسایی شوند و در صورت نیاز از ازوداج جلوگیری شود. هنگام مراجعه به محضر شما را از انجام این آزمایشات مطلع میکنند و شما را به آزمایشگاه مربوطه برای انجام آزمایش ارجاع میدهند.
این آزمایشات شامل آزمایش اعتیاد برای زوجین، بیماری سیفلیس بویژه برای آقایان، بررسی بیماری تالاسمی، واکسن کزاز برای خانم ها و نیز کلاس مشاوره برای آنهاست. در زمانهای قدیم فرایند ازدواج با اکنون بسیار متفاوت بود، ازدواج ها در سن پایین صورت میگرفت، پسر و دختر معمولا قبل از ازدواج با یکدیگر ارتباطی نداشتند، و علم به اندازه امروز پیشرفت نکرده بود و بسیاری بیماری ها ناشناخته بود. اما امروزه انجام این آزمایشات پزشکی یکی از شرایط ازدواج است که دلیل آن کاهش مشکلات بعد از ازدواج خصوصا جلوگیری از تولد فرزندان با مشکلات جسمی است که به خاطر یک سری ناهماهنگی های ژنتیکی بین زن و مرد ممکن است فرزندان ناقص الخلقه متولد شوند، اما با انجام آزمایش میتوان آن را قبل از ازدواج تشخیص داد.
ممکن است این آزمایشات برای زوجین پرهزینه، ترسناک و کمی مضطرب کننده باشند، اما باید بدانند که با انجام آنها خطرات مختلفی را از خود دور میکنند. وقتی طرفین برای گرفتن زمان عقد به دفترخانه مراجعه میکنند برگه ای تحت عنوان معرفی نامه به آنها داده میشود که با در دست داشتن آن به آزمایشگاه های مورد تایید دفترخانه مراجعه میکنند. هنگام آزمایش ممکن است انجام آزمایشات دیگری برای بررسی تخصصی تر مورد نیاز باشد که همان زمان به اصلاع زوجیم میرسد. اعتبار جواب ای ناژمایشات یک ماه است و در صورتی که از این زمان تخطی صورت گیرد نیاز است که مجددا آزمایشات اخذ شود.
آشنایی با آزمایشات:
تالاسمی: یک بیماری ارثی است به که میتواند از والدین به فرزند منتقل شود. حدودا 5 درصد افراد جامعه به تالاسمی مینور دچارند و در صورتی که دو فرد مبتلا به این نوع تالاسمی با هم ازدواج کنند، فرزند آنها با مشکلات فراوانی روبرو میشود و ممکن است با احتمال 25 درصد به نوع ماژور تالاسمی مبتلا گردد که باعث کوتاه شدن طول عمر فرزند میشود. اما مبتلا بودن یکی از زوجین به تالاسمی مینور مشکلی برای ازدواج بوجود نمی آورد. بنابراین با توجه به شیوع بالای تالاسمی مینور در سطح جامعه، غربالگری قبل از ازدواج بسیار ضروری مینماید. اما ابتلای افراد به کم خونی و یا فقر آهن ممکن نتیجه این آزمایش را تحت الشعاش قرار دهد. به همین دلیل فرد مبتلا به کمخونی یا فقر آهن، باید ابتدا تحت درمان قرار گیرد و سپس آزمایش مربوط به تالاسمی هم انجام شود.
کزاز: کزاز یک بیماری عصبی عضلانی است که با افزایش تن و اسپاسم عضلانی توسط یک پروتئین سمی بسیار قوی مشخص میگردد. اغلب در هنگام زخمی شدن و مجروحیت از طریق خاک یا کود یا وسایل آلوده مانند میخ وارد بدن میشود. واکسن این بیماری طی مراحل مختلف کودکی به همه ما تزریق میشود. همچنین دوزهای اضافی آن هر ده سال تجویز میشود، اما معمولا هر فرد بعد از سه مرحله در برار بیماری مصونیت می یابد. با توجه به خطرناک بودن این بیماری و محض احتیاط قیل از ازدواج ، واکسن آن تجویز میگردد.
اعتیاد: در وصف این بلای خانمان سوز، همین بس که سالانه موجب درصد بالایی از مشکلات خانوادگی، طلاق، خودکشی، آوارگی، بیماری ایدز، کودکان بی سرپرست و بسیاری مسایل دیگر میشود و سلامت کلی جامعه را به کلی تحت تاثیر قرار میدهد بنابراین اجباری شدن آزمایش اعتیاد قبل از ازدواج ضروری می نماید. آزمایش اعتیاد معمولا بدون خطا نتیجه اعتیاد را مشخص میکند، اما برخی مدتی قبل از آزمایش اقدام به ترک مقطعی میکنند تا آزمایش را گول بزنند؛ در نتیجه زوجین باید علاوه بر نتیجه آزمایش تحقیقات کافی دیگر را انجام دهند و فرد مورد نظر خود را به اندازه کافی بشناسند. همچنین باید بدانید که روش های متنوعی در آزمایشگاه ها وجود دارد که متضمن سالم بودن آزمایش و جلوگیری از تقلب در صحت آن هستند که در صورت نیاز آزمایشگاه با شما در میان خواهد گذاشت.
آزمایش ژنتیک: انجام این نوع آزمایش برای زوجین ضروری نیست. تصور غالب بر این است که این آزمایش میتواند همه ژن ها و صفات ارثی را مشخص کند که البته تصور اشتباهی است. این آزمایش برای مشخص کردن امکان وقوع بیماری های ارثی و خانوادگی در نسل های مختلف است. انجام این آزمایش در ازدواج های فامیلی یا در زوجینی که در فامیل نزدیکانشان اختلالات ژنتیکی مشاهده شده، ضروری است و در بقیه موارد مشاوره ژنتیکی کفایت میکند.
سیفلیس: یکی دیگر از آزمایشاتی که قبل از ازدواج انجام می شود، سیفلیس است. در موارد مشکوک انجام آن ضروری است. همچنین همراه با آن آزمایش HIV ایدز هم وجود دارد که البته به صورت کاملا اختیاری است. نتیجه آزمایش ایدز نمیتواند کاملا متضمن عدم ابتلای فرد باشد، زیرا این ویروس یک دوره نهفتگی در بدن دارد که در آن دوره در بدن میزبان کاملا مخفی میشود و قابل تشخیص نیست. بنابراین در این مورد انجام آزمایش کافی به نظر نمیرسد و بهتر است به شناخت کافی از فرد برسید.
برای داشتن ازدواج موفق و زندگی سالم، انجام آزمایشات را جدی بگیرید و با صداقت مسایل خود را در میان بگذارید.