هدیه دادن و هدیه گرفتن از سنت های بسیار قدیمی انسان است و قدمتی طولانی به اندازه بشر دارد و انسان ها در مراسم ها و جشن های مختلف به همدیگر هدیه میدهند. امروزه اصل هدیه دادن قسمت مهمی از تعاملات میان انسان هاست و به نوع رابطه آنها شخصیت میبخشد و به تقویت آن کمک میکند. هدیه دادن نوعی رازش قائل شدن برای طرف مقابل است و موجب جلب توجه و تفکر میشود. در فرهنگ های مختلف هدایا معانی متفاوتی دارند، اما همگی هدیه دادن را نوعی اهمیت قائل شدن میدانند.
برای نشان دادن علاقه به یک نفر میتوانید به او هدیه بدهید و از طرف دیگر برای پایان دادن به رابطه تان با یک نفر، باز هم میتوانید از هدیه استفاده کنید. هدیه دادن این پیغام ها را با خود به همراه دارد و اگر کسی به آنها توجه نکند، موقعیت های اجتماعی مختلفی را از دست میدهد.
روانشناسان معتقدند که هدیه دادن و هدیه گرفتن از لحاظ روحی و روانی بسیار به سلامت افراد کمک میکند و موجب احساس شادمانی و صمیمیت میان افراد میشود. از لحاظ پزشکی اینکار، سبب ترشح هورمون سروتونین میشود که احساسات و حالات روحی را در مغز تنظیم میکند. همچننی ثابت شده است که هدیه دادن حتی بیش از هدیه گرفتن موجب شادی میشود و میتواند فرد را از افسردگی در امان دارد؛ چون فرد با هدیه دادن، کس دیگری را خوشحال میکند و این به او حس با ارزش بودن را القا میکند. اگر بدون چشم داشت و توقع به کسی هدیه بدهیم بسیار لذت بخش است.
اگرچه هدیه دادن به نظر کار ساده ای میآید، اما در حقیقت کاری سخت و گاه پیچیده است و آداب خاص خود را دارد. تشخیص اینکه هدیه مناسب برای طرف مقابل چیست، کار سختی است. نمیتوانیم به راحتی خود را جای او بگذاریم و علایقش را تشخیص دهیم. از این رو گاهی انتخاب هدیه نامناسب، پیغام نادرستی را القا میکند. همچنین وجود فرهنگ های مختلف، هدیه دادن را حتی سخت تر هم میکند و در چنین شرایطی باید احتیاط بیشتری هنگام انتخاب هدیه به خرج داد. ولی در هر صورت هدیه خوب، هدیه ایست که توجه طرف مقابل را جلب کند.
بهتر است هدیه بدون منظور و چشم داشت اهدا شود. زیرا اگر غیر از این باشد طرف را در شرایطی قرار میدهد که مجبور به جبران شود و این احساس ناخوشایندی است و نیز اینگونه القا میکند که هدیه شما از صمیم قلبتان نبوده است.
هدیه شما نباید خیلی گرانقیمت باشد، چون طرف مقابل احساس فقیر بودن میکند و فکر میکند شما قصد دارید ثروت خود را به رخ او بکشید. ضمن اینکه چون افراد معمولا دوست دارند هدیه را جبران کنند، از اینکه توانایی جبران هدیه را ندارد، ناراحت میشود و نتیجه برعکس میشود. بنابراین سعی کنید با هدیه تان طرف را به دردسر نیندازید.
هدیه خریدن نباید از روی تکلیف و اجبار باشدف که نباید اینگونه باشد.برخی اجناس ممکن است برای طرف ضروری باشند، اما شاید نتوانند بهترین احساسات را انتقال دهند و نشان دهند که طرف برایتان ارزشمند است. اگر میخواهید چنین حسی به او بدهید، هدیه ای انتخاب کنید که او را بسیار شاد کند، مانند خریدن یک کتاب خاص و کتابی که به آن علاقه مند است.
گاهی پول را به عنوان هدیه انتخاب میکنیم تا در خیال خودمان به او حق انتخاب بدهیم که خود چیزی انتخاب کند. اما پول به عنوان هدیه، این احساس را بوجود میآورد که فرد مقابل، آنقدر برایمان ارزش نداشته که به خودمان زحمت دهیم، فکر کنیم و هدیه مناسب را برایش انتخاب کنیم. بنابراین تا حد امکان از دادن پول به عنوان هدیه خودداری کنید. ارزش هدیه با پول مقایسه نمیشود؛ این خود هدیه دادن و اهمیتی که برای فرد قائل هستیم، است که ارزش دارد. حتی میتوانید به عنوان نوعی هدیه، او را به غذای مورد علاقه اش در یک رستوران یا در خانه خودتان، با دستپخت خودتان دعوت کنید.
همانطور که گفتیم خود هدیه زیاد مهم نیست، بلکه دلیلی که ما هدیه را میدهیم مهم است. اصل کلی این است که هدیه انتخاب کنید که فرد مقابل دوست دارد. معمولا در صحبت و رفتار با او، میتوانید متوجه شوید به چه چیزی علاقه دارد. اگر هم متوجه نشدید چه چیزی دوست دارد، چیزی انتخاب کنید که احتمالا به کارش بیاید. شاید هیچ چیز لذت بخش تر از باز کردن کاغذهای یک کادو نباشد، پس حتما هدیه خود را، هر چیزی که هست حتی یک بلیط کنسرت، در کاغذ کادو قرار دهید تا این لذت را از او نگیرید. حتی میتوانید نوع و نقاشی های کاغذ کادو را از روی سلایق خاص فرد مقابل انتخاب کنید.
سعی کنید همیشه روی کاغذ کادو چیزی بنویسید. اگر انتخاب نوشته برایتان سخت است در اینترنت چرخ بزنید و چیزی که دوست دارید را انتخاب کنید، اما از حملات کلیشه ای دوری کنید تا ارزش هدیه را پایین نیاورد. گاهی هدایا میتواند فرصتی باشد برای بیشتر با هم بودن با طرفتان، مثلا بلیط دو نفره سینما.