موهای زائد معمولا به موهای غیر از موی سر، ابروها و مژه ها گفته میشود. همه ما چه مرد و چه زن وقت زیادی را به از بین بردن آنها به روشهای مختلف اختصاص میدهیم؛ روشهای موقت و دائمی برای رهایی از آنها وجود دارد که هر کدام خوبی ها و مضراتی دارند. در این مقاله درباره روشهای گوناگون و عوارض احتمالی آنها صحبت خواهیم کرد.
یک روش ساده، استفاده از موچین برای برداشتن موهاست. در این روش موها به صورت یک به یک برچیده میشوند که اغلب برای برخی موهای صورت بکار میرود. بهتر است برای قبل از استفاده، با الکل موچین را تمیز کنید تا از عفونت های احتمالی جلوگیری شود. در این روش ممکن است به خاطر شکستگی ساقه مو، مو به داخل پوست برگردد و موجب جوش و یا حتی عفونت موضعی شود.
یک روش دیگر، تراشیدن موهاست. در این روش معمولا موها در سطح زده میشوند؛ تصور غالب این است که تراشیدن مو باعث برگشتن مو به داخل پوست میشود که البته تصور نادرستی است. همچنین برخی فکر میکنند تراشیدن مو، موجب ضخیم شدن آن میشود که اینگونه نیست و صرفا به این دلیل است که زدن موها و کوتاه شدن آنها، چنین تصوری را ایجاد میکند. در صورت استفاده از تیغ برای تراشیدن مو، بهتر است از قبل محل را مرطوب کرده و از صابون و یا خمیر اصلاح استفاده شود. بهتر است موها در جهت رویش تراشیده شوند. در این روش ممکن است در برخی نواحی مو به داخل پوست برگردد.
ار موم و وکس هم میتوان استفاده کرد؛ بدین صورت که یک لایه نازک روی پوست قرار داده میشود و روی آن یک پارچه قرار میگیرد که پس از خشک شدن، پارچه را به سرعت در جهت خلاف رویش موها برمیدارند و موها کنده میشود. برخی از وکس ها حتی احتیاجی به پارچه ندارند و خود بعد از خشک شدن مانند پارچه میشوند. از عوارض احتمالی آن میتوان به قرمزی و تورم و عفونت احتمالی میباشد که بعد از استفاده مداوم، این عوارض کاهش می یابد.
استفاده از لیزر، از جدیدترین و پرطرفدارترین روش های امروزی است. در این روش، تکنیسین لیزر، در طول موج مشخصی، لیزر را به پوست شما میتاباند و ریشه موها را از بین میبرد. طولانی بودن دوره بازگشت موها، از مزایای لیزر است و در صورتی که به درستی اعمال شود، نتایج بسیار مناسبی به همراه دارد. لیزر مو با امواج نوری صورت میگیرد که تشدید شده اند و به آن IPL گفته میشود؛ میتوان آن را برای هر قسمتی از بدن به کار برد. اثربخشی این روش در زنان با پوست سفید و موهای مشکی بیشتر است و روی موهای بلوند تقریبا هیچ تاثیری ندارد. تورم و قرمزی و سوختگی از عوارض احتمالی آن است؛ بهتر است لیزر را زیرنظر پزشک و در مصب پزشک انجام دهید.
الکترولیز یک زوش دیگر است که در آن تکیسین دوره دیده و چیره دست، یک سوزن کوچک را وارد پوست کرده و با استفاده از آن فولیکول های مو را با جریان الکتریکی میسوزاند. با توجه به نوع کار و مدت زمان زیادی که طول میکشد بهتر است برای زنانی که موهای بلوند دارند و روش لیزر برای آنها موثر نیست، بکار برده شود. تورم، قرمزی و سوختگی هم میتواند از عوارض الکترولیز باشد.
کرم های موسوم به کرم های موبر وجود دارند که پروتئین های مو ها را در خود حل میکنند و باعث از بین رفتن آنها میشوند. از این کرم ها میتوان برای هر جای بدن استفاده کرد، البته ممکن است روی موهای بسیار ضخیم موثر نباشد. اگر این کرم ها مدت زیادی روی پوست بماند علاوه بر موها، پروتئین های پوست را هم حل میکند و به پوست آسیب میزند. بهتر است محض اطلاع از حساسیت پوست خود به آن کرم، ابتدا روی قسمتی از پوست آن را امتحان کنید و در صورت نداشتن عوارض و حساسیت، آن را برای بقیه بدن هم بکار ببرید.
کرم هایی وجود دارند که باید به صورت روزانه استفاده شوند تا باعث کاهش رشد موها و نازک شدن آنها شوند، البته باعث از بین رفتن موها نمیشوند. میتوانید از این کرم ها در بین جلسات لیزر خود بهره ببرید.